zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо след отслабване отново дебелеем



Защо след отслабване отново дебелеем

3 причини за това излишните килограми да се възвръщат след толкова усилия за отслабване.

30 октомври 2012, здраве.bg

Всеки може да отслабне! Въпреки данните от различните статистики. Дали благодарение на силна мотивация, адреналин, диета само с месо или каквито и да било други физически и психологически тактики, можем да се мотивираме за няколко месеца и да свалим излишните килограми.

Но какво се случва след това? За много хора часовникът сякаш почва да върви назад. Мотивацията си отива, адреналинът спада и постепенно околните спират да ни казват колко добре изглеждаме. Да - щом веднъж се завърнем към старите си навици, свалените килограми започват да се възвръщат. Накрая се оказваме в същото положение, от което сме започнали.

Общият проблем на повече отслабнали е, че не могат да поддържат новото си по-ниско тегло. Ключът към неговото решаване не е само в избора на правилната диета или в режима от упражнения. По-важни са емоционалните и психологическите фактори, както и начинът на живот, които като цяло определят отношението ни към храната.

1. Феномена на „мошеника”

На всички се е случвало да се пренесем в нов дом, да си купим нова кола или дори просто нов компютър – харесва ни, но някак не го усещаме като наше. Старият разбит модел – онзи с недостатъците – си го чувстваме наш. Случва се по същия начин и когато отслабваме и се сдобиваме с „ново тяло”.

Много от нас прекарват години, живеейки с наднормено тегло и, когато отслабнем, не можем да повярваме, че този нов образ в огледалото сме ние. Критичният момент, в който съзнанието се опитва да навакса с промените в тялото, е когато обикновено се връщаме към старите навици. Това се случва, защото, щом съмнението се прокрадне в ума ни, води със себе си чувството, че не заслужаваме новата си придобивка. Макар и да е трудно за вярване, за някои хора като че ли е по-комфортно да са такива, каквито са били преди.

• Решението: Да, тренировките и правилната диета могат да помогнат за постигането на трансформацията, която желаем, но също толкова важна част от промяната е емоционалните препятствия, които трябва да преодолеем...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.