zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо след отслабване отново дебелеем



Защо след отслабване отново дебелеем

3 причини за това излишните килограми да се възвръщат след толкова усилия за отслабване.

30 октомври 2012, здраве.bg

... , за да свикнем с новото си тяло. Ще ни помогне ако си правим снимки през няколко дни по време на периода на отслабването. Те ще ни напомнят колко много сме вложили, за да постигнем така желаното отслабване.

Всяка сутрин можем да отделяме по няколко минути да разглеждаме тези стари снимки и да ги сравняваме с това, което виждаме в огледалото. Това упражнение на сравняване на старото и новото ни аз ще подсили усещането, че новият ни облик е този, който винаги е трябвало да бъдем. Ще осъзнаем, че имаме тялото, за което сме се старали толкова и значи заслужаваме. Човекът в огледалото не е някой непознат или... мошеник.

2. Поддържане на формата

Ако сме успели да отслабнем, има две сигурни неща, които могат да бъдат отбелязани и запомнени:
1) Начинът, по който сме се хранили и движили преди ни е карал да трупаме килограми, и
2) Промените, които сме направили в диетата и упражненията си са ни помогнали да свалим килограмите и да бъдем в по-добра форма.

Но има и още едно нещо, за което повечето фитнес-треньори и експерти по храненето не говорят – поддържането на добрата форма. Защо този фактор толкова често се пренебрегва? Много от нас не знаят как да поддържат тялото си. Може би е защото не ги интересува какво се случва след като вече са постигнали целта си. А може би не искат да признаят, че и тази стъпка също изисква усилия.

Факт е, че много хора, които са свалили излишните килограми, просто се връщат към стария си начин на хранене и всички навици от начина си на живот преди промяната, вместо да се придържат към принципите на хранене и тренировки, които са усвоили, докато са отслабвали.

Щом веднъж достигнем точката, в която сме доволни от теглото и вида си, трябва да се огледаме добре и да осъзнаем защо изобщо сме натрупали тези килограми преди и защо сме ги свалили след това. След това можем да измислим и собствената си стратегия за поддържане на идеалното тегло. Това няма да изисква толкова много усилия, колкото първоначалното отслабване, но...

 
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.