zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

30 храни през лятото, полезни за отслабване



30 храни през лятото, полезни за отслабване

Да се възползваме от лятното изобилие и да направим нещо за излишните килограми.

27 юли 2012, здраве.bg

... два плуота на ден могат да се окажат билета ни към стройната фигура. Плуотите имат интензивен сладък вкус и деликатен плодов аромат – и когато отличителните им вкус и аромат попаднат до обонятелните нерви в мозъка, те притъпяват за по-малко от 5 минути желанието да ядем сладко.

Диня

Ако търсим подходяща закуска, която да ни помогне да отслабнем, динята е решението. Трябва да изядем четири чинии с диня, за да приемем същото количество калории, колкото от ½ купичка сладолед. Освен това динята помага да запазим и красотата си. Ликопенът в плода действа като натурален слънцезащитен продукт и подобрява защитата ни от вредните слънчеви ултравиолетови лъчи с до 46% като по този начин ни предпазва от увреждане на колагена и увисване на кожата.

Пъпеш

Пъпешът е един от най-засищащите плодове, които можем да открием – само половин чиния пъпеш ще ни помогне да останем сити за два часа. Освен това плодът е пълен с витамин А – хранително вещество, което блокира натрупването на плаките, които запушват артериите, като по този начин понижава риска от сърдечни заболявания с до 33%.

Боровинки

Боровинките подобряват кръвообращението и ограничават увредите, причинени от свободните радикали, на клетките и тъканите. Освен това са с изключително ниско съдържание на калории. Можем да ги поръсим върху овесената си каша, да ги добавим към пълнозърнестите си мъфини или да гарнираме с тях ястията си – или дори да ги пюрираме и сервираме като десерт в малки купички.

Зелен фасул

Ако добавим само половин купичка зелен фасул към вечерното си ястие, ще се почувстваме сити почти два пъти по-бързо – и няма да огладнеем отново повече от 3 часа, твърдят изследователи от университета Станфорд. Заслугите за контрола над апетита са изцяло за омега-3 мастните киселини, магнезия и фибрите в зеления фасул. И сякаш това е малко – станфордските изследвания показват, че този зеленчук е богат и на противовъзпалителни ензими, които помагат за изхвърлянето на...

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.