zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

30 храни през лятото, полезни за отслабване



30 храни през лятото, полезни за отслабване

Да се възползваме от лятното изобилие и да направим нещо за излишните килограми.

27 юли 2012, здраве.bg

Лятото ни дава изобилие и разнообразие от храни, за които през другите сезони можем само да мечтаем. Освен това лятото, а не пролетта, както мнозина погрешно смятат, е времето най-подходящо за отслабване. Защото организмът ни разполага с достатъчно енергия и сили – благодарение на възможността да се храним пълноценно и обилно без да поемаме излишни калории.

На кои храни, типични за лятото да наблегнем, за да се възползваме от техните свойства, които ги правят подходящи за всеки, който иска да свали излишни килограми. Какво ни пречи да опитаме и някои по-екзотични и нехарактерни за нашия регион?!

Ягоди

Кой може да устои на купичка сочни червени ягоди? Можем да ги похапваме без да се тревожим, защото са идеалната лятна закуска – засищаща, с малко калории и пълна с полезни хранителни вещества от омега-3 мастни киселини до борещите се с рака полифеноли. Само половин купичка ягоди ни осигурява над 70% от дневната доза витамин С плюс фибри и внушителен брой антиоксиданти.

Череши

Сладките и сочни череши съдържат само 87 калории на купичка – и ако ги похапваме три пъти седмично на мястото на тежките десерти, можем да отслабнем с 2-3 кг това лято. Като бонус черешите са пълни с антоцианини – антиоксиданти, които помагат за унищожаването на раковите клетки и понижаване на производството на вредните холестерол, запушващ артериите, с до 10%.

Сливи

Независимо дали ги ядем цели, сушени или пюрирани в сосове, сливите са с ниско съдържание на калории и са добър източник на диетични фибри и витамин С. Сушените сливи са перфектната закуска за из път, когато нямаме възможност да седнем и да хапнем здравословно, а стават и за сладък и богат на вкус десерт, когато се сварят на компот. Освен това помагат да потискането на апетита благодарение на ниското си гликемично тегло.

Тиквички

Летните тиквички са източник на важни витамини и минерали, включително магнезий, калий и мед, на цената на едва 80 калории за половин купичка. Със земния...

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.