zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

30 храни през лятото, полезни за отслабване



30 храни през лятото, полезни за отслабване

Да се възползваме от лятното изобилие и да направим нещо за излишните килограми.

27 юли 2012, здраве.bg

... излишните запаси с вода от податливите на целулит зони в тялото.

Кюфтета от биволско месо

Не е нужно да се отказваме от месото, за да запазим фигурата си през лятото. Биволското месо е натурално крехко и съдържа много по-малко калории и мазнини от свинското, пилешкото и телешкото. Освен това е и чудесен източник на желязо и омега-3 мастни киселини. Затова следващия път, когато си правим барбекю, можем да наблегнем на биволските кюфтета, но без да ги гарнираме с майонеза и кашкавал – горчицата и салцата са по-добрия избор, ако искаме да запазим стройна фигура.

Чери домати

Когато става въпрос за потенциал за изгаряне на мазнини, чери доматите са на върха на всяка класация. Според изследователите от университета Йейл, само купичка от тези сладки съкровища всеки ден ще ни помогне да отслабваме с по килограм на месец – без да правим други значими промени в диетата си. Причината за тази завидна полза е в антиоксидантите, съдържащи се в чери доматите – нарингенин, рутин и кампферол – които обгръщат клетките на черния дроб и усилват способността им да изгарят складираните мазнини за енергия.

Алабаш

Никога не сте го опитвали? Той изглежда като странна кръстоска между зеле и ряпа, но всъщност има вкус, наподобяващ белени броколи (но по-мек и сладък). Алабашът е чудесна добавка в суров вид към салатите, но е вкусен и печен. Според учените в университета Станфорд, алабашът е богат на холин, калий и фосфор – хранителни вещества, които енергизират централната нервна система и ни помагат да правим по-тежки тренировки без да се уморяваме.

Царевица

Малко са нещата, които крещят „Лято е!” по-силно от кочан варена царевица. А, ако обичаме въглехидратите и ни е трудно да се въздържаме постоянно от тях – царевицата е нашето спасение. Всеки кочан съдържа 3 г протеини, обуздаващи апетита, както и 138 мг фенилаланин – аминокиселина, която бързо се усвоява от мозъчните клетки и притъпява желанието ни за консумация на въглехидрати за до 3 часа....

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.