zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да преживеем по-лесно електромагнитните бури



Как да преживеем по-лесно електромагнитните бури

Слънчевите изригвания влияят на човешкия организъм също както на компютрите и телекомуникациите.

4 януари 2012, здраве.bg

... се наблюдава значимо намаляване на еритроцитите – клетките, които пренасят кислорода в кръвта. Затова при пациенти, чието сърце вече изпитва дори и частичен кислороден глад, подобно състояние води до осезаеми симптоми като например нарушения в сърдечния ритъм и в някои случаи – сърдечен удар.

Втора група заболявания, които се изострят при електромагнитни бури, са тези на кръвта и нервната система. При тях се наблюдават промени в нивата на хормоните, най-вече се покачва производството на адреналин – хормона на стреса.

Лошият сън доказано е една от често срещаните непосредствени опасности за здравето ни. При слънчеви изригвания – причината за електромагнитните бури, функцията на епифизата – жлеза, намираща се между полукълбата на мозъка, която контролира производството на мелатонин – хормонът, регулиращ съня – се разстройва. Това е причина и за честите оплаквания от проблеми със съня.

Още от Античността лекарите са отбелязвали, че по някаква причина има периоди, в които се увеличават значително случаите на самоубийство. Едва през 19 век някои учени свързват този факт с електромагнитните бури. По-авангардните от тях дори смятат, че периодите на най-силните слънчеви изригвания съвпадат с най-големите революции и социални сблъсъци в историята.

Вторият ден е най-тежък

Най-голям брой са електромагнитните бури през преходните периоди в годината – есента и зимата. Статистиката показва, че броят на слънчевите изригвания нараства през март-април и септември, а най-много са оплакванията от неразположение през втория им ден.

Според някои мнения, в комбинация с високо атмосферно налягане, тогава нарастват случаите на инсулт, а при ниско – се покачват тези на инфаркт.

Макар някои учени да са скептични към сериозните последици за здравето ни от електромагнитните бури, други...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    aлтернативи    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.