zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Зеленият чай и кофеинът



Зеленият чай и кофеинът

Седем неща, които е добре да знаем.

здраве.bg

... следобед друга напитка вместо кафето или да намалите захарта в него. Има все повече доказателства, че кофеинът не е виновник за толкова злини, колкото му приписваха експертите доскоро. Например някои изследвания показват, че приемът на кофеин може да има предпазващо действие срещу болестта на Паркинсон, както и срещу рака черния дроб и на дебелото черво.

5. Ако сте сигурни, че кофеинът има отрицателен ефект върху здравето ви, или ако се стремите да отслабнете или да подобрите концентрацията си, може би е добра идея да преминете от кафе на зелен чай или напълно, или само в следобедните часове на деня. Зеленият чай ускорява обмяната на веществата и с това спомага за по-ефективното изгаряне на мазнините. За разлика от кафето, което води до неприятен дъх, зеленият чай притежава естествен антибиотичен ефект, унищожава бактериите в устата, което не само ви прави победители в битката с лошия дъх, но и може да направи прегледите при зъболекаря ви по-приятни за вас. Също така, зеленият чай предпазва от сърдечни заболявания.

6. Както се случва с много от храните, внимателната селекция на най-естествения продукт помага да се радваме на повече от потенциалните му ползи за здравето. Повечето готови чайове - в кенчета или бутилки са подсладени предварително, защото съдържат голямо количество фруктозен сироп. Освен това листата на японския зелен чай се обработват с флуор. Опитайте се да избирате тези пакетчета чай или чаени листенца, които не са били химически третирани. Начинът на приготвяне на чая също има значение - повечето експерти вярват, че варенето разрушава флавоноидите в зеления чай, които придават оздравителна сила. Можете да нагорещите водата, но без да я оставяте да заври и да направите след това запарка - за да запазите положителните качества на зеления чай.

7. При положение, че държите да пиете зелен чай, който не съдържа никакъв кофеин...

 
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.