zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Природни лекове: кои наистина действат



Природни лекове: кои наистина действат

Червената боровинка доказано помага при цистити и уретрити.

Някои разпространени твърдения за природни алтернативни лечения са напълно измамни.

5 май 2011, здраве.bg

... част от дерматолозите не са дотам оптимисти. Те предупреждават, че маслото от чаено дърво може да причини обриви и дори мехури - при по-чувствителна кожа. Техният съвет за мазна кожа е лицето да се измива със специално предназначени за целта води, които съдържат салицилова или гликолова киселина.

Парата облекчава синусните главоболия
Вярно ли е? - Да

Инхалирането на пари прочиства носните ходове и освобождава налягането от синусите. За да усилите ефекта, можете да прибавите няколко капки мента или масло от евкалипт. Тяхната миризма предизвиква специфично усещане в обонятелните зони, което действа като естествен деконгестант.

Друго природно лечение е промиването на ноздрите със солена вода, което според скорошно проучване също може да облекчи симптомите на главоболие, причинено от повишено налягане в синусите.

Пакетче черен чай премахва стресница по устните
Вярно ли е? - Не

Ако се оставят без лечение, лезиите от херпес по устните (т.нар. стресници) се изчистват за няколко седмици - но кой иска да чака толкова време?

Въпреки че листата от черен чай съдържат танини (вещества, потискащи размножаването на вируси и бактерии), все още няма проучване, което достатъчно да потвърди положителния ефект на черния чай върху херпеса.

Сокът от червена боровинка предотвратява инфекции на уринарния тракт
Вярно ли е? - Да

Този популярен домашен лек определено не е поредната заблуда: авторитетни медицински институции и издания признават, че сокът от червена боровинка може да бъде ефективен в лечението на цистит и други уринарни инфекции. Много безкостилкови плодове съдържат проантоцианидини, които пречат на бактерията Escherichia coli да се прикрепи към стената на пикочния мехур и да причини инфекция.

Ако сте предразположени към цистити и уретрити, пийте всеки ден по една до две чаши сок от червена боровинка. Придържайте се към тези указания и, ако имате честа нужда от уриниране или чувство на парене - симптоми на уринарна инфекция.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
aлтернативи    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.