zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Природни лекове: кои наистина действат



Природни лекове: кои наистина действат

Червената боровинка доказано помага при цистити и уретрити.

Някои разпространени твърдения за природни алтернативни лечения са напълно измамни.

5 май 2011, здраве.bg

Дали поставянето на пакетче чай ще накара стресницата на устната да изчезне? Може ли с билки да бъдат облекчени симптомите на менопауза? И дали промиването с кисело мляко на интимните части ще излекува гъбична инфекция? А действат ли наистина червените боровинки при цистит?

Вероятно често ви се случва да се натъкнете на информация за подобен род - къде истини, къде слухове, разпространяващи се съвсем свободно от уста на уста и в интернет. Тяхното масово разпространение може да накара дори и най-големият скептик да прибегне към тях при нужда.

Но доколко природолечението наистина помага и още по-важното - дали няма да причини повече вреди от ползи? Отговори на тези въпроси може да откриете по-долу, където са разгледани едни от най-горещо препоръчваните природни лекове.

Киселото мляко може да спре гъбична инфекция
Вярно ли е? - Не

Гъбичните инфекции и техните симптоми - от интензивен сърбеж до изтичане на секрет (като пресечено мляко) - са причинени от прекомерен растеж на гъбичката кандида. Тъй като много проучвания показват, че киселото мляко може да стимулира растежа на полезни щамове бактерии в стомаха и червата, хората лесно се заблуждават, че то може също така да контролира развитието на кандида във влагалището. И благодарение на интернет този слух добива все по-голяма популярност.

За съжаление нито едно проучване не потвърждава схващането, че киселото мляко лекува или дори облекчава гъбична инфекция, твърди Мишел Къртис - професор по акушерство и гинекология към Медицинския университет в Хюстън, щата Тексас.

Същото важи и за промивките на влагалището с кисело мляко или поставянето на тампон, напоен с иначе така полезния млечен продукт. В действителност досегът на влагалището с киселото мляко може дори да причини или утежни гъбичната инфекция, тъй като то съдържа захари, които са подходяща среда за развитие на кандида.

Ако, базирайки се на предишен опит, сте убедени, че имате гъбична инфекция, по-добре използвайте специално предназначен...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
aлтернативи    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.