zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Няколко “диетични” храни, от които също може да се напълнее



Няколко “диетични” храни, от които също може да се напълнее

Ядките са полезни, но и изключително калорични.

здраве.bg

Овесени ядки за закуска, салата за обяд, лека вечеря и здравословни похапвания между тях. Звучи без съмнение като програма за отслабване, която има ефект! Но възможно ли е това меню всъщност да е калорична бомба? Защото дори и малките наглед грешки и недоглеждания в диетата могат да саботират здравословните нискокалорични храни като удвоят приема на калории и разширят талията...

Истината - съветите не трябва да се приемат за чиста монета, защото това е рискова игра на калорийна рулетка. За съжаление обобщенията за здравословните храни могат да се превърнат в същински диетичен проблем. Чуваме някого по телевизията или радиото да превъзнася ползите от една храна и лесно се подлъгваме без да знаем детайлите. А това в крайна сметка може да удари талията.

Първата стъпка в посока на разумния избор какво да ядем: да не обвиняваме храната. Лесно забравяме, че тя е необходимост. Това, което предизвиква проблемите, всъщност е начина, по който консумираме дори и здравословните иначе храни.

Диетолози от Университета на Мичигън, САЩ, са изследвали 10 храни, които обикновено се включват в диетичното меню – от първото хранене за деня до последното вечер. Резултатите показват колко често недоглеждането добавя двойно повече калории, твърди онлайн изданието Prevention.

Закуска

Тя е най-важното хранене за деня. Ако изобщо закусвате, вече заслужавате поздравления. Следващата стъпка обаче е да се подбере разумно това, което е на масата. Един мъфин с ядки и сушени плодове и прясно изцеден сок звучат като здравословен избор, но те носят достатъчно калории като за начало на деня.

1. Мъфини
Един двоен шоколадов мъфин съдържа 690 калории, 38 г мазнини, от които 11 г наситени и 48 г захар. Ако сте на диета, едва ли ще изберете този вариант, но все пак, оказва се, е лесно да се излъжете и да си вземете от кексчетата, в които има здравословно звучащи съставки като фибри, червени боровинки, банани и ябълки. Не се заблуждавайте - мъфините са като пастите, но без захарната...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.