zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Солта в храните – изненада с много натрий



Солта в храните – изненада с много натрий

Употребата на малко сол все още не значи и употреба на малко натрий.

Немалко храни съдържат сол без дори да подозираме.

здраве.bg

Може вече да сте привикнали да избягвате солницата, но всъщност истината е, че натрият играе важна роля в поддържането на баланса на течностите в тялото. Той е жизненоважен за правилното функциониране на мускулите и нервите. От друга страна, било заради качеството на готовите храни, било заради вредни навици, повечето хора консумират твърде много натрий.

Необходимата на човешкия организъм дневна доза е 2400 мг натрий или около 1 чаена лъжичка сол. Изненадващо или не, но по-голямата част от солта, която поемаме не идва от солницата, а е “скрита” в много от храните, които си купуваме.

Замразените ястия

Те наистина са бързи и лесни за приготвяне. И повечето от тях са пълни с натрий - например 150 г консерва месо със сос съдържа почти 800 мг натрий.

Съвет: Една “по-лека” опаковка може да има по-малко сол, но и това не е сигурно. Затова винаги четете етикетите. Възможно е “по-лека” да се отнася само до мазнините.

Пакетирана зърнена закуска

Изглежда безопасна, поне на пръв поглед. Но погледнете по-внимателно - някои видове корнфлейкс имат по 270 мг натрий на порция, а такъв със сушени плодове – до 350 мг натрий на порция.

Съвет: Оризовите и житните зърнени закуски (без нещо допълнително в тях) са без съдържание на натрий. Ако не ви допадат толкова, просто смесете половин чаша от тях с тази, която ви е любима. Или потърсете друга марка, която съдържа по-малко натрий – неговото количество задължително следва да е отбелязано на етикета.

Зеленчукови сокове

Зеленчуковите напитки безспорно са здравословен начин да си набавяте необходимото количество зеленчуци за деня, но и те невинаги са разумен избор – една чаша готов доматен сок например съдържа средно над 650 мг натрий.

Съвет: Много марки произвеждат и зеленчукови сокове с ниско съдържание на натрий. Просто четете етикета.

Консервирани зеленчуци

Макар и удобни заместители на пресните, консервираните зеленчуци са обикновено пълни с консерванти или подправки, които...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.