zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Солта в храните – изненада с много натрий



Солта в храните – изненада с много натрий

Употребата на малко сол все още не значи и употреба на малко натрий.

Немалко храни съдържат сол без дори да подозираме.

здраве.bg

... добавят допълнително количество натрий. Чаша консервирана царевица съдържа средно 730 мг натрий.

Съвет: Измивайте добре зеленчуците преди да ги ядете или си купувайте такива консерви, на чиито етикети пише, че са без добавена сол. Или пък потърсете замразени зеленчуци – при тях далеч по-рядко се добавя сол.

Пакетирано месо

Ако хвърлите един поглед на съдържанието на натрий в колбасите, може да се изненадате неприятно. Свинските или телешките салами с подправки често съдържат до 600 мг натрий в 2 резенчета.

Съвет: Четете етикета. Различните марки и различните видове колбаси съдържат различни количества натрий. И пак бъдете внимателни – дори на етикета да пише, че продуктът е здравословен, е възможно да съдържа повече натрий от продуктите с по-голямо съдържание на мазнини. Между различните марки колбаси разликата в съдържанието на натрий надвишава дори 50%.

Готови супи

Те са чудесно топло ястие за студените дни и пестят много време. Но доколко са здравословни можете да прецените по етикета им – понякога само в една купичка приготвена такава супа има над 1000 мг натрий!

Съвет: Подберете си супа, след като прочетете внимателно етикета със съдържанието й – може да се окаже дори, че тази, на която пише, че е с понижено съдържание на натрий, има повече отколкото в обикновените.

Маринати и подправки

Обичайните заподозрени тук за прекомерно съдържание на натрий са сос Териаки – 1 чаена лъжичка съдържа 690 мг натрий, и соевият сос – 1 чаена лъжичка от него съдържа до 1000 мг.

Съвет: Дори соевият сос, на който пише, че е с по-ниско съдържание на натрий, има прекалено много, затова го използвайте пестеливо. Използвайте оцет или лимонов сок, за да подправите салатите и ястията си. И ако решите да приготвите марината, опитайте да използвате сок от портокал или от ананас за основа.

Сос за спагети

Половин чаша готов сос за спагети може да съдържа до 610 мг натрий – а такова количество трудно стига дори за порция спагети.

Съвет:...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.