zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

От утре лекарите ще искат пари от всички пациенти



От утре лекарите ще искат пари от всички пациенти

Така медиците ще протестират срещу забавените от министерството на финансите плащания.

5 януари 2010, в. Сега
четете още в segabg.com


Лекарите заплашиха с безпрецедентни протести срещу забавените от Министерството на финансите плащания. "От утре пациентите ще трябва да плащат на ръка всички медицински дейности в болниците и при личните лекари. Това ще се случи, ако до днес НЗОК не изплати парите за издръжка на болниците и джипитата за ноември", обяви пред Дарик радио председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

Той бе подкрепен от председателя на сдружението на личните лекари д-р Любомир Киров. От Българския зъболекарски съюз пък заплашиха с протести и дела срещу МФ за пропуснати ползи. Заради надигащата се протестна вълна днес премиерът Бойко Борисов ще се срещне с директори на болници.

НЗОК бави повече от 2 седмици парите, които дължи за ноември на джипита, специалисти, болници, лаборатории, аптеки, зъболекари. Преведени са единствено 30 млн. лв. за болниците, което е 1/3 от дължимата сума. На НЗОК са й нужни още 90 млн. лв., за да се разплати с всички, но оттам не могат да кажат кога ще разполагат със средствата.

За пръв път в 10-годишното си съществуване НЗОК бави толкова дълго плащанията си към изпълнителите на медицинска помощ. Нейният бюджет се определя с отделен закон, който се формира от здравните вноски. Средствата се събират от НАП и се превеждат на касата. За ноември от агенцията са превели само 30 млн. лв. вместо нужните 120 млн. лв. От касата не могат да обяснят защо е така - дали не са събрани достатъчно вноски за разлика от предни месеци, или парите ги има, но се задържат от МФ, което трябва да позволи транша. Според запознати пари има, но МФ умишлено забави плащанията през декември, за да не се надхвърля дефицитът в консолидирания бюджет на държавата за 2009 г.

Според премиера обаче пари няма. "Нямаше ги парите. По документи са там, има ги заложени на хартия. Но ги няма в наличност. Това е кризата - бедност, мизерия, липса на пари, недоимък. Всичко до стотинка, което имахме в касите, сме го пратили по болници и за социални помощи, за да зарадваме максимум...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.