zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

От утре лекарите ще искат пари от всички пациенти



От утре лекарите ще искат пари от всички пациенти

Така медиците ще протестират срещу забавените от министерството на финансите плащания.

5 януари 2010, в. Сега
четете още в segabg.com


... хора за Коледа", каза Борисов вчера в интервю за "Стандарт".

"Защо за всички останали имаше, а за здравеопазването няма?! Аз го приемам като лично и специално отношение на финансовия министър към лекарите. Явно някаква неприязън има този човек към съсловието. Да оставиш целия сектор без средства и да разчиташ, че той ще работи, не е нормално поведение. Повечето мениджъри на болници в страната не са платили заплатите на лекарите си, защото парите, които са получили от касата, не са достатъчни, обясни Цветан Райчинов. - Ще издаваме финансови документи, след това касата или самият финансов министър да ги осребри. Как да работи един семеен лекар, как да направи профилактичен преглед, когато този преглед иска поне за 5-6 лева консумативи?! За елементарни неща говорим, но, изглежда, само Симеон Дянков не ги разбира", възмути се Райчинов. Ако касата не преведе пари днес, от съюза ще препоръчат на лекарите да искат пари на ръка, но да издават на всеки пациент документ за получените пари.

По принцип лекарите нямат право да искат пари за услуги, които се поемат от здравната каса. В момента обаче те още не са сключили договорите си с НЗОК за тази година и на практика касата няма как да ги контролира и глоби, дори и пациентите да успеят да докажат, че са си платили кеш.

"Ако премиерът Борисов не знае или е въведен в заблуждение, както предполагам, че се случва, се надяваме типично в негов стил да ги поразпердаши малко тези хора и всеки да си застане на мястото!", каза д-р Любомир Киров, председател на сдружението на личните лекари пред агенция "Фокус". Той отбеляза, че върху дължимите на лекарите пари се начисляват лихви, които също трябва да бъдат изплатени. "Ако някой се осмели и каже: "Ето, вижте - не можем да ви платим всичко. Ще ви платим половината. Другото ще го забавим, защото ситуацията е такава", но да ни правят на маймуни... Не живеем в бананова република. Българинът е интелигентен човек. Не някой простак. И няма да си оставим магарето в калта", добави д-р Киров.
...

 
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.