zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да изпитваме радост от живота



Как да изпитваме радост от живота

14 напълно постижими начина да се чувствате щастливи.

здраве.bg

... от това да покажеш доброта. Те ви правят по-щастливи и ви помагат да останете радостни. Дори само да сте свидетели на актове на доброта, лоялност или доблест, това повишава значително настроението ви и желанието да правите добри дела.

5. Прекарвайте време с близките си хора

Въпреки че богатият социален и романтичен живот не гарантира сам по себе си радост, той има влияние върху чувството за щастие. Скорошно изследване на студенти показва, че най-щастливите сред бях били тези, които са най-социални, прекарват по-малко време сами и имат здрави, подкрепящи взаимоотношения със семейството, приятелите и интимните си партньори.

6. Не се пренасищайте

Проблемът с истинската радост е, че е толкова хубава, че искате още и още от нея. Но това, което дарява радост веднъж, може да не подейства втори път. Ако обичате шоколадов сладолед, няма как да запазите възторга от първата хапка. Колкото повече го ядете, толкова по-малко радост ви носи. Невроните реагират на нови неща. Колкото повече се повтарят събитията, толкова повече се сливат с незабелязващия се фон.

7. Наслаждавайте се на всеки момент

Можете да усилите радостта, ако обръщате внимание на моментните удоволствия. Това може да е очевидно, но някои изследователи са го превърнали в цяла нова област на изучаване, посветена на повишаването на преживяното удоволствие и живеенето в настоящето. Начините да се насладите на преживяванията са много - да ги споделите с приятели, да се наслаждавате на похвалите от другите хора, да изострите възприятията си като се фокусирате силно върху нещо (например затворете очи, когато слушате любимата си музика) или напълно да се отдадете на нещо, което обичате да правите.

8. Движете се

Ако сте участвали в маратон, знаете, че физическите упражнения могат да ви накарат да се чувствате много радостни. Изследвания са показали, че упражненията са мощно средство за повдигане на настроението. Малко пилотно изследване открило, че 30 минути аеробика...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.