zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да изпитваме радост от животаКак да изпитваме радост от живота

14 напълно постижими начина да се чувствате щастливи.

здраве.bg

Чувството на истинска радост е нещо повече от приятно преживяване като слушане на дъжда, возене на скоростно влакче в лунапарка или срещане погледа на симпатичен непознат. То е чувство, което изпълва цялата душа и сърце.
Радостта е в емоционалните моменти – миговете на успех, на свързване, в които истински оценяваме красотата и възкликваме: “Какъв щастливец съм, че съм жив!” Подобни моменти могат да ни споходят в пристъпи на блаженство или удовлетворение.

Независимо дали радостта идва от блясъка на професионалната реализация или от дълбоко духовно преживяване, дали се проявява в малки удоволствия или в поток от наслада, всеки ще се съгласи, че искаме да я изпитваме повече и по-често.

Няма да намерите радостта обаче нито в печелившите лотарийни билети, нито в пластичната хирургия за премахване на бръчки. Изследванията показват, че парите и красотата не са съществени източници на щастие. Според едно проучване, обстоятелствата в живота са само 10% от щастието. Около 40% от щастието ни се повлиява от това какво преднамерено правим, за да сме щастливи. А щастието и истинската радост вървят ръка за ръка. Не може да сте радостни постоянно, но хората, които са щастливи, по-често преживяват истинска радост от живота.

Какво съветват експертите, за да увеличите радостите в живота си – и малките, и големите?

1. Отбелязвайте положителното

Експертите са съгласни, че оптимистите са по-щастливи. Тези, които гледат от добрата страна на нещата, преживяват повече щастие от онези, които се опитват да виждат нещата “такива, каквито са”. Това е процес, който учените наричат “смяна на рамката”. Ако се опитате да хвърлите положителна светлина върху негативните събития, може да превърнете неприятна ситуация в радостна.

Например, една жена скоро след омъжването си се оплакала на колежка, че мъжът й не знаел как да отделя прането - пускал бялото и цветното заедно в пералнята. Колежката й отбелязала, че той просто се опитва да й помогне. Когато жената говорила с мъжа...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.