zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Естествени средства срещу грип и настинка



Естествени средства срещу грип и настинка

Леко повишената температура е естествен механизъм на тялото да се бори по-успешно със заболяването.

здраве.bg

Всъщност не е никак учудващо, че натуралните лекове срещу настинка и грип са популярни – съвременната медицина въпреки постиженията си все още не е предложила лекарство, което наистина да лекува тези познати отдавна заболявания. Наистина някои антивирусни препарати могат да предпазят от грип или да съкратят продължителността му да облекчат симптомите, но повечето лекарства предлагат само временното им облекчение. В същото време има доста използвани от векове натурални продукти, а и храни, които наистина ще ви помогнат да се почувствате по-добре.

Ехинацея

Ехинацеята е билка, която подобрява работата на имунната система и с това опосредствено намалява риска от настинка и грип. Някои нови изследвания показват, че благодарение на нея заболяванията протичат по-леко, а продължителността им намалява средно с ден и половина. Независимо, че става дума за хранителна добавка, преди нейната употреба е препоръчително да се консултирате със своя лекар. Това се отнася и за всеки друг продукт на естествена основа.

Цинк

Според някои изследвания той притежава антивирусни свойства. Има доказателства, че минералът може да предпази от формирането на определени протеини, които вирусите използват, за да се размножават. Но дали ще има ефект зависи много от това как се приема цинкът и какво точно цинково съединение се използва. Цинковите таблетки, освен ако не съдържат цинков ацетат, изглежда нямат сериозен ефект върху продължителността на настинката и грипа. Геловете за нос с цинк показват обещаващи резултати.

Витамин С

Изследванията за ефективността на витамин С при борба с простудите остава под въпрос. Някои изследвания показват, че витамин С наистина може да съкрати продължителността на обикновената настинка макар и минимално. Други изследвания са по-категорични в тази посока. Това, което е сигурно е, че витамин С има отношение към по-доброто функциониране на имунната система, т.е. следва да намалява риска...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    превенция    aлтернативи    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.