zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Естествени средства срещу грип и настинка



Естествени средства срещу грип и настинка

Леко повишената температура е естествен механизъм на тялото да се бори по-успешно със заболяването.

здраве.bg

... от заболяване. Независимо, че този витамин не може да се складира в тялото (т.е. излишните количества се изхвърлят), не се препоръчва употребата на повече от 2 г дневно заради риска от странични действия, най-често камъни в бъбреците и диария.

Пилешка супа

Истинска бабина рецепта! Пилешката супа може да помогне да се справите с простудните симптоми по няколко начина. Вдишвайки парите, помагате на запушения нос. Пиенето на повече течности помага да избегнете дехидратация, която е реална опасност при всяко повишаване на температурата. В лабораторни условия тя е показала и антивъзпалителни свойства.

Топъл чай

Пиенето на топъл (не горещ!) чай дава някои от същите ползи като пилешката супа. Вдишването на парата улеснява дишането, а течността облекчава гърлото и осигурява хидратация. Черните и зелените чайове имат още един бонус – богати са на антиоксиданти.

Топъл подсладен пунш

Той е старо лекарство за нощно време, макар и не много популярно у нас. И все пак, тъй като не е препоръчително да пиете черен чай точно преди да си легнете, направете си билков, добавете една чаена лъжичка мед, глътка уиски или бърбън и изстискайте лимон. Тази смес ще облекчи запушването на носа, болките в гърлото и ще ви помогне да заспите. Но се ограничете до една “доза”. Твърде много алкохол ще се отрази негативно на имунната система.

Чесън

Той отдавна е настойчиво предлаган заради твърденията, че се бори с вредните микроорганизми. Няма достатъчно проучвания по този въпрос, за да бъде препоръчан като лекарство при простуда, но пък най-малкото ще придаде вкус на храната ви, когато, заради запушения нос, всичко ви се струва безвкусно. А организмът има нужда от повече енергия, за да се пребори с болестта.

Гаргара с хрян

Хрянът е народен лек за премахване на секрета от дихателните пътища. Един възможен вариант е да смесите пресен хрян с мед в чаша вода и да си направите гаргара.

Овлажнител

За по-голяма доза пара използвайте...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    превенция    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.