zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Грижите за състаряващата се кожаГрижите за състаряващата се кожа

Редовната и правилна грижа за кожата трябва да е съобразена с индивидуалните й особености.

Как да намалим пораженията без да си поставяме невъзможни цели.

здраве.bg

В общество като днешното, където повечето хора са буквално обсебени от желанието да изглеждат по-млади, много продукти и процедури ни привличат с обещания да върнат времето назад и като с магическа пръчица да ни отърват от бръчките, петната, разширените вени и други признаци на преминалия своя зенит живот. Но нека мислим една крачка по-напред: ако навреме полагаме повече и постоянни грижи, и ръцете и кожата ни ще изглеждат много по-добре.

Бръчките

С възрастта кожата закономерно губи своята еластичност и способността си да се връща в нормално положение. Затова гледайте на нея образно - като на стар ластик за коса – с времето все по-малко се връща в стегнатото си състояние.

При кожата това се случва, защото тя губи еластин (той създава чувството за стегнатост и младост), както и колаген. Също толкова логичното намаляване на подкожните мазнини пък причинява изтъняването и увисването на външния слой, което води до появата на бръчки.

Гените също имат пръст в това кога ще се появят бръчките. Ако родителите ви имат доста бръчки, по всяка вероятност и вие ще наследите тази черта. Но, разбира се, има и други фактори, които допринасят за формирането и задълбочаването на бръчките – уврежданията в резултат на слънчевите лъчи, недостатъчните грижи за кожата, цигарите могат да създадат впечатлението, че сме дори по-възрастни.

Вредата от слънцето. Ако беше възможно човек никога не се показва на слънце, кожата ни вероятно и на 90 г. би изглеждала млада. Нищо не я състарява така, както ултравиолетовите лъчи (от слънцето и солариумите). И не става дума само за кожата на лицето. Освен преждевременно сбръчкване, слънцето причинява лентиго, известно повече като “кафяви” или “старчески петна”, които най-често се появяват по раменете, гърдите и ръцете. Тези плоски петна са доброкачествени, но за съжаление не може да се каже същото за меланомата (рака на кожата).

Недостатъчни грижи за кожата. Казано най-просто: ако не се грижите за своята кожа, и...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хигиена    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.