zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Грижите за състаряващата се кожа



Грижите за състаряващата се кожа

Редовната и правилна грижа за кожата трябва да е съобразена с индивидуалните й особености.

Как да намалим пораженията без да си поставяме невъзможни цели.

здраве.bg

... тя няма да се грижи за вас. С годините тя става по-суха и може да започне да се люспи. Този процес не е еднакъв при всички хора, но със сигурност ако е и занемарена, резултатите ще са още по-лоши.

Тютюнопушене. Една цигара уврежда не само белите дробове. Изследванията показват, че пушенето допринася за сбръчкването и преждевременното състаряване на кожата. В добавка към този ефект, лошият навик вероятно има отношение и към все по-честите случаи на меланома. Поне това показват много нови изследвания. Точната причина все още е неясна, но вероятно се дължи на ролята на цигарите като кожен канцероген или от потискането на имунната система.

Да забавим състаряването

Стареенето е нормален процес, но макар и ограничено ние все пак имаме някакъв контрол над това как ще изглеждаме в бъдеще. Това, което правим всеки ден, се отразява на начина, по който изглеждаме и на това как хората гледат на нас.

Ако пушите като комин или сте пристрастени към слънчевите бани, кожата може да започне да създава впечатлението, че сте доста по-възрастни, отколкото сте в действителност. От друга страна, добрите навици и грижите за кожата ще допринесат да изглеждате по-млади по-дълго.

Няколко съвета как да помогнем на кожата да старее... със стил:

Пазете се от слънцето. Нереалистично, а и вредно би било да го избягваме напълно, но винаги можем да опазим кожата си, като използваме слънцезащитен крем (с SPF фактор поне 15), шапка с голяма периферия и подходящо облекло - например с дълги ръкави. Ръцете са обект на особено силно изгаряне.

Създайте си режим на здравословна грижа за кожата. Отдавайте толкова внимание на кожата под врата си, колкото и на тази по самото лице. Мийте се с топла, но не гореща вода, за да не се изсушава кожата. При всяка възможност използвайте нежни продукти за почистване без съдържание на сапун, за да не е лишавате кожата от естественото й омазняване. Плътен лосион за тяло, нанесен след баня, също ще помогне да се редуцира...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хигиена    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.