zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мазнините: между лошите и добрите



Мазнините: между лошите и добрите

Зехтинът е най-разпространения пример за продукт си високо съдържание на добри мазнини.

здраве.bg

Ако някой ви е казал, че мазнините са 100% вредни за здравето, то той или ви е излъгал или е чел нещо доста старо. От години е ясно, че приемът на правилните мазнини е част от здравословния начин на хранене.

Съвсем логично след толкова години, в които сме чували фразата “не яж мазно, за да си здрав”, ще проумеем трудно факта - мазнините могат да бъдат и изключително полезни. Нещо повече – освен т.нар. лоши мазнини, има и такива, които е добре да консумираме всеки ден.

Добрите мазнини

Въпреки своята незаслужена отчасти лоша слава, мазнините носят много ползи за човешкия организъм, без които всъщност той не би могъл да съществува.

Мазнините доставят есенциалните мастни киселини (ЕМК), които не могат да бъдат произвеждани в тялото и трябва да се набавят задължително чрез храната. Освен това те пренасят мастноразтворимите витамини А, D, E и К в организма.

Добрите мазнини са необходими и за здравата кожа и играят важна роля при развитието на нервната система и правилното зрение у децата.

Въпреки всички по-горе изброени ползи, мазнините често са набеждавани за главния виновник, който ни кара да напълняваме, защото независимо добри или лоши те доставят двойно повече калории в сравнение с въглехидратите и белтъчините. Според най-новите проучвания обаче е сериозна грешка да приравняваме телесните мазнини с тези, идващи от храната. Освен това човек може да напълнее дори и ако консумира само въглехидрати и белтъчини.

Излишъкът на калории от всякакъв произход е главната причина за покачването на телесната маса, а не мазнините. Поради тази причина общото количество приети калории е от най-голямо значение.

Лошите мазнини

Проучвания показват, че съществува връзка между приема на мазнини и риска за възникване на сърдечно-съдово заболяване.

Хранителните режими, богати на наситени и трансмазнини (т.нар. лоши мазнини), повишават нивото на холестерол в кръвта. Това е предпоставка за запушването на артериите от атеросклеротични плаки, които намаляват...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.