zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мазнините: между лошите и добрите



Мазнините: между лошите и добрите

Зехтинът е най-разпространения пример за продукт си високо съдържание на добри мазнини.

здраве.bg

... факта за трансмазнините

Подобно на наситените, трансмазнините увеличават риска от атеросклеротични плаки. Дори и по-лошо – изследвания ги свързват с възникването на определени видове тумори, включително рака на гърдата и дебелото черво.

Повечето трансмазнини, които консумираме, са краен продукт на хидрогениране - процес на добавяне на водород, който придава по-добри вкусови качества на олиото, като някои от неговите ненаситени мазнини се превръщат в наситени.

Основни източници на трансмазнини са маргаринът, фаст фууд, бисквитите, чипса, пуканките.

3 лесни начина да ограничим лошите мазнини

1. При възможност избягвайте готовите храни и приготвяйте храната си у дома.

2. Консумирайте крехки меса, нискомаслени млечни продукти, пълнозърнести храни, бобови растения, зеленчуци и плодове.

3. Използвайте за овкусяване само здравословни продукти като зехтин и олио.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.