zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ехинацеята – най-познатият естествен имуностимулатор



Ехинацеята – най-познатият естествен имуностимулатор

здраве.bg

Природата ни предоставя разнообразни възможности за поддържане на оптимален баланс в организма, без да се налага да го товарим допълнително с трудноусвоими „помощници”. Недостигът на определен елемент в повечето случаи не възниква спонтанно. Понякога това става без видими признаци. Друг път организмът ни дава ясни сигнали, но те или не са “прочетени” правилно или пък ги забелязваме едва когато станат прекалено ярки.

Статистиката сочи, че много хора все по-често се ориентират към алтернативни методи на лечение и се обръщат към даденото ни от природата.

Днес знаем за вирусите повече от всякога. Често, дори и най-безобидният вирус (приличащ на обикновена настинка) може да създаде предпоставки за развитието на бактерии и да доведе до усложнения.

Организмът има способността да се бори срещу вирусите чрез своята имунна система. Понякога обаче заради непълноценното хранене, недостатъчното движение, недостига на здравословен сън или стреса, имунната система отслабва и не може да функционира пълноценно.

Природата ни дава едно възможно решение. Отдавна позната, изследвана и използвана, ехинацеята е може би най-силният естествен имуностомулатор.

Известни са няколко вида ехинацея, като най-популярните са Ехинацея пурпуреа (Echinacea purpurea), Ехинацея ангостифолиа (Echinacea angustifolia) и Ехинацея палида (Echinacea pallida). Билката произхожда от Северна Америка и е била използвана още в Предколумбова Америка от индианците – при треска и висока температура, при възпаления на носа, гърлото и ушите, за почистване и лечение на рани, язви и изгаряния, дори като противоотрова при ухапвания от змии.

През 1887 г. билката за пръв път е използвана в медицината...

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.