zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ехинацеята – най-познатият естествен имуностимулаторЕхинацеята – най-познатият естествен имуностимулатор

здраве.bg

... , а първите научни изследвания върху нея са от 1930 г. И до днес тя остава естествено средство за първи избор - за предпазване от грип, настинка и хрема, за по-леко прекарване на вирусните заболявания.

Ехинацеята е растение с височина около метър. Цветовете му са розови, жълти, понякога бели. Етимологията на името произлиза от гръцки език (echino, което означава „бодлив”, „ трънлив”, заради изпълнения с иглички център). Любопитен е фактът, че на местата, където има естествени поляни с тази билка, смъртността е значително по-ниска.

Привържениците на алтернативната медицина определят ехинацеята като ефикасен имуностимулант, който мобилизира защитните сили на организма срещу простудни заболявания и инфекции, причинени от бактерии, вируси и гъбички.

Силното имуностимулиращо действие на билката се отдава на някои активни компоненти, предимно от семейството на фенолите и най-вече цикориевата киселина. Други активни съставки са ехинакозидите, алкиламидите, полизахаридите.

За разлика например от ваксините и антибиотиците, които по правило имат стеснен спектър на действие, ехинацеята защитава организма от патогенните агенти, повишавайки собствените защитни реакции на човешкото тяло, т.е. опосредствено “кара” организма, повишавайки имунните си сили, по естествен път да се пребори с вредните микроорганизми.

Благодарение именно на цикориевата киселина, в тялото се увеличава производството на бели кръвни телца, лимфоцити и макрофаги. Особено се повишава количеството на Т-левкоцитите, които са основно средство за отбрана от инфекциите. Стимулира се и производството на интерферон – естествена органична субстанция с голямо значение за имунната система.

Приемът на ехинацея като хранителна добавка е отдавна използвано средство, както за защита от вируси и инфекции, така и за значително по-лекото им преборване. Някои специалисти я препоръчват и при постоперативно възстановяване, когато тялото е изтощено...

 
 
Още по темите:
aлтернативи    
 

more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.