zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Отвъд модерната медицина: рейки, йога и медитация



Отвъд модерната медицина: рейки, йога и медитация

Как древните практики лекуват душата и тялото и влияят позитивно върху всички аспекти на живота.

ТЯ.bg
четете още в ТЯ.bg


... или образ, изчиствайки всички други мисли от съзнанието си, като едновременно е съсредоточен върху дълбокото си, бавно дишане.

И двата метода буквално дават “почивка” на съзнанието и позволяват на тялото да се отпусне напълно. Привържениците на медитацията често споделят, че нивата на стрес се снижават драстично, което, от своя страна, може да доведе до общо подобряване на здравословното състояние. Учени от Харвард са установили, че медитацията увеличава кръвния поток към онази част на мозъка, която контролира запазването на енергията, позитивизма и релаксацията, което се потвърждава и от наскоро проведени изследвания на мозъчната активност на тибетски монаси по време на медитация, като проучванията са проведени със специалното съдействие на Далай Лама. Медитацията е такава практика, която наистина поставя духа над материята.

Йога: балансът на чакрите

В днешно време много хора включват йога във физическите си занимания, за да им помогне да поддържат тонуса на тялото си. Повечето обаче не са наясно, че йога е начин на духовно лечение.
Тази древна практика комбинира движения на тялото с фокус върху съзнанието и дишането, за да индуцира състояние на релаксация и да приведе чакрите (енергийните центрове в тялото) в баланс. Йога може да варира от чиста медитация до силови физически упражнения. Докато практиките може да се различават, духовните аспекти на това древно изкуство остават същите.

Основата на духовното лечение в рамките на йога е базирано върху чакрите. Тези 7 енергийни центъра контролират потока на духовната енергия през тялото. Ако някоя чакра се разбалансира (т.е. потокът е твърде бавен или твърде бърз) или се блокира, тогава тялото и живота изобщо също излизат от баланс.

Чрез практикуване на йога в цялост – с включване на тялото и духа – човек може да си осигури баланс в чакрите и здраве за духа и тялото.

Йога може да се практикува самостоятелно като метод за духовно лечение или под ръководство, за да се осигури поддържане на най-добрия...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.