zdrave.bg
Диета и отслабване
»диета на Дюкан
диета на Дюкан... заедно с 1,5 лъжици овесени ядки/трици и 1,5 литра вода на ден. Подлагащите се на диетата могат да избират измежду 72 вида богато на крехки протеини и с малко мазнини меса (с изключение на свинско и агнешко), риба, яйца, соеви продукти и обезмаслени млечни храни.

Следващата – втора фаза, наречена „Пътуването“, позволява неограничени количества от 28 вида зеленчуци, които не съдържат нишесте – всеки втори ден. В основата на диетата отново е консумацията без ограничение на крехки, бедни на мазнини протеини плюс 2 супени лъжици овесени ядки, трици. Морковите, грахът, царевицата и картофите не са включени в списъка, но се появяват през следващата фаза.

Третата фаза - „Затвърждването“ позволява неограничено количество протеини (включително свинско и агнешко месо) и зеленчуци всеки ден, заедно с един плод, беден на захар, 2 филийки пълнозърнест хляб и 1 порция твърдо сирене. Спазващите диетата имат право веднъж на седмица на 1-2 порции храни, съдържащи нишесте, както и на 1-2 „празнични“ храни (може да се яде каквото ви се иска). През този етап според Дюкан човек следва да придобие в дългосрочен план навика да яде задължително веднъж в седмицата само протеини.

Фаза четири - „Стабилизиране“ дава още свобода какво може да се яде и според Дюкан това няма да доведе до възвръщане на тегло, ако се спазват няколко правила: един ден в седмицата да се яде според изискванията на фаза едно (т.е. изключително само протеини), всеки ден да се ядат по 3 супени лъжици овесени ядки или трици и ежедневно да се прави разходка от поне 20 минути.

Диетата на Дюкан разрешава дъвките без захар, изкуствените подсладители, оцета и подправките и препоръчва всеки ден да се приема допълнително по една таблетка мултивитамини с минерали.

Как работи диетата

На теория диетата следва да функционира по следния механизъм:

- Фаза 1 трябва да доведе до бързо намаляване на килограмите благодарение на храненето изключително с протеини. Нейната продължителност се препоръчва да е между...




 
изпишете търсеното на латиница
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.