zdrave.bg
Алтернативна медицина
»акупунктура
акупунктура... сочат проучванията

Анализ на проучванията показва, че акупунктурата е ефективна в лечението на редица заболявания:

Фибромиалгия: През 2006 проучване на Клиниката “Мейо”, САЩ установява, че иглотерапията чувствително намалява симптомите на това състояние.

Гадене и повръщане: Акупунктурата намалява чувството за гадене и повръщането при химиотерапия. Тя повлиява благоприятно и сутрешната неразположеност при бременни жени.

Остеоартрит: На базата на редица проучвания съществуват много противоречиви сведения за ползите на акупунктурата в лечението на остеоартрит на колената, тазобедрената става и гърба. Въпреки това по-голямата част от клиничните опити предполагат, че редовните процедури водят до облекчение на болката и подобряване на функцията при почти половината от участниците.

Контрол на болката: Няколко на брой клинични изпитвания показват, че акупунктурата е ефективна в лечението на следоперативна болка, болка в кръста по време на бременност и болка в резултат на фибромиалгия. Процедурата е с доказана ефективност и при намаляване на болката при т.нар. тенис-лакът.

Аргументи за и срещу акупунктурата

Както повечето медицински процедури, така и акупунктурата има своите предимства и недостатъци. Тя е безопасна, когато се извършва от специалист, и има малко странични действия. Може да се използва като допълнение към конвенционалната терапия или като алтернативно лечение при хронична болка, която не се повлиява от медикаменти.

Акупунктурата не е безопасна, ако са налице проблеми с кръвосъсирването или при прием на антикоагуланти. Най-честите странични ефекти са посиняване, кървене и охлузване. Изключително рядко игла може да се счупи в тялото или да засегне вътрешен орган. Ако иглите се съхраняват неправилно или се използват многократно, съществува опасност от инфекциозно заболяване.

Въпреки това, в ръцете на опитен и компетентен професионалист рисковете са минимални.




следва: аюрведа

 
изпишете търсеното на латиница
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.