zdrave.bg
Алтернативна медицина
»хомеопатия
хомеопатияОбщ преглед

Хомеопатията е система за лечение, разработена от немския лекар Самуел Ханеман през 1796 г. Ключов момент в нея е убеждението, че всеки човек притежава форма на енергия, наречена витална сила, която има свойството да лекува тялото. Когато тази сила е нарушена или не се намира в равновесие, се развиват различните заболявания.

Действие и приложение

Целта на хомеопатията е да стимулира самолечението на тялото, като това обичайно става чрез приема на много малки количества от хомеопатични лекарства. Те са съставени въз основата на две убеждения:

• Лекуване на подобното с подобно. Когато се дадат в големи количества на здрави хора някои растения, животински продукти или минерални вещества причиняват появата на различни симптоми. Но когато се приемат в много по-ниски концентрации при болни хора, същите вещества теоретично могат да излекуват същите симптоми.

• Силно разредени концентрации. Според хомеопатията веществата лекуват заболяванията най-ефективно, когато те са силно разредени (обикновено това става в алкохолен разтвор или вода) до състояние, когато почти нищо не е останало от първоначалната субстанция.

Хомеопатичните лекарства се предлагат под формата на течности, таблетки и капсули. Лечението може също да включва промени в хранителния режим, физически упражнения и други корекции в начина на живот на болния.

Напоследък хомеопатичната медицина стана доста популярна и у нас. Въпреки това все още няма правдоподобни доказателства от клинични изпитвания, които доказват нейната ефективност. Направените до този момент клинични проучвания са малко на брой и с твърде противоречиви резултати. Като цяло по-голямата част от учените намират теориите, върху които се базира хомеопатичното лечение, за малко вероятни и трудни за потвърждаване. Тези фактори възпират хомеопатията да бъде изцяло приета от конвенционалната медицина.

Все пак съществуват някои доказателства за ефективността на хомеопатията при следните заболявания:

• остра...следва: масаж

 
изпишете търсеното на латиница
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.