zdrave.bg
Алтернативна медицина
»натуропатия
натуропатияОбщ преглед

Натуропатията е система за лечение, която се основава на схващането, че тялото притежава собствена вродена сила, отговорна за създаването, поддържането и възстановяването на здравето - когато човек попадне в здравословна среда на живот.

Натуропатичната медицина се осланя на лечението с природни средства като слънчева светлина, въздух и вода, заедно с използването на хранителни добавки, извлечени от естествено съществуващи растения и животни, за да се подобри цялостното здраве на човека. Хората, които възприемат и практикуват идеите на натуропатията, се наричат натуропати.

Вярвайки в изцеляващата сила на природата, ранните натуропати обичайно предписвали на своите пациенти хидротерапия (лечение с вода), за да лекуват техните заболявания. Днес практикуващите натуропатия хора използват много форми на комплементарната и алтернативна медицина, включително процедури като масажи, акупунктура, физически упражнения, както и цялостни промени в начина на живот.

Освен че тялото има свойството само да се лекува, натуропатите вярват, че лечението трябва да стане по най-внимателния и най-малко инвазивен начин, защото това гарантира най-голям успех.

Приложение в медицината

Повечето съвети на натуропатите са полезни за следване: човек е добре да спортува редовно, да се храни с полезни храни, да откаже цигарите, да се наслаждава на заобикалящите го красоти на природата.

Все пак твърдения като това, че хидротерапията отнема отровите от тялото и подобрява имунната система, са меко казано несериозни и могат да се окажат дори опасни, ако са отговорни за забавянето на лечението на болестта. И само, защото един продукт се определя като природен (натурален), това не означава, че той е напълно безопасен.

Какво сочат проучванията

Подобно на хомеопатията, ефективността на натуропатията в много случаи също остава недоказан. До този момент са проведени твърде малък брой сериозни клинични проучвания, свързани с натуропатията като цялостен...



следва: пилатес

 
изпишете търсеното на латиница
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.