zdrave.bg
Алтернативна медицина
»музикална терапия
музикална терапияВъпреки че музиката винаги е била част от лечебните ритуали на много народи, съвременната музикална терапия навлиза едва през 50-те години на миналия век, когато в болници в САЩ са започнали да използват музика, за да лекуват ранени войници. По това време музиката, както и други изкуства, често са били използвани най-вече за лечение на нарушения в психиката.

Днес много изследвания са доказали, че музиката може да повлияе както физическото, така и умственото състояние на човек. Един аспект на тази терапия е слушането на определена музика, а след това разговор със специалист за емоциите, които тя поражда. Така хората придобиват умението по-добре да изразят себе си и чувствата си. Музиката често се прилага и в домашна обстановка - за релаксация.

Приложение в медицината

За много хора музиката играе важна роля в техния живот. Тя ободрява техния дух, кара ги да се движат и в някои случаи ги освобождава от напрежението и болката. Дали слушате музика сами просто, защото това ви харесва, или активно я дискутирате с опитен терапевт, музиката може да бъде важна част от процеса на оздравяване. Съществуват доказателства, че музиката може да помогне на хора с Алцхаймер, аутизъм, депресия и дистрес.

Какво сочат проучванията

Съществуват научни доказателства, че добре структурираната музикална терапия е ефективна в лечението или поне повлияването на редица състояния и заболявания. Терапията с музика обичайно се комбинира с други лечебни подходи, за да се постигне желания ефект:

- Болест на Алцхаймер: Хората в напреднала възраст, страдащи от болестта на Алцхаймер и други пометови смущения са били доста успешно лекувани с музика, която намалява тяхното агресивно поведение и подобрява желанието им да участват в различни всекидневни занимания.

- Аутизъм: Хората с аутизъм обикновено показват повишен интерес към музиката, което започва все по-успешно да се ползва в обучението им да комуникират с останалите.

- Депресия: Съществуват...
 
изпишете търсеното на латиница
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.