zdrave.bg
Алтернативна медицина
»музикална терапия
музикална терапияВъпреки че музиката винаги е била част от лечебните ритуали на много народи, съвременната музикална терапия навлиза едва през 50-те години на миналия век, когато в болници в САЩ са започнали да използват музика, за да лекуват ранени войници. По това време музиката, както и други изкуства, често са били използвани най-вече за лечение на нарушения в психиката.

Днес много изследвания са доказали, че музиката може да повлияе както физическото, така и умственото състояние на човек. Един аспект на тази терапия е слушането на определена музика, а след това разговор със специалист за емоциите, които тя поражда. Така хората придобиват умението по-добре да изразят себе си и чувствата си. Музиката често се прилага и в домашна обстановка - за релаксация.

Приложение в медицината

За много хора музиката играе важна роля в техния живот. Тя ободрява техния дух, кара ги да се движат и в някои случаи ги освобождава от напрежението и болката. Дали слушате музика сами просто, защото това ви харесва, или активно я дискутирате с опитен терапевт, музиката може да бъде важна част от процеса на оздравяване. Съществуват доказателства, че музиката може да помогне на хора с Алцхаймер, аутизъм, депресия и дистрес.

Какво сочат проучванията

Съществуват научни доказателства, че добре структурираната музикална терапия е ефективна в лечението или поне повлияването на редица състояния и заболявания. Терапията с музика обичайно се комбинира с други лечебни подходи, за да се постигне желания ефект:

- Болест на Алцхаймер: Хората в напреднала възраст, страдащи от болестта на Алцхаймер и други пометови смущения са били доста успешно лекувани с музика, която намалява тяхното агресивно поведение и подобрява желанието им да участват в различни всекидневни занимания.

- Аутизъм: Хората с аутизъм обикновено показват повишен интерес към музиката, което започва все по-успешно да се ползва в обучението им да комуникират с останалите.

- Депресия: Съществуват...




 
изпишете търсеното на латиница
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.