zdrave.bg
Алтернативна медицина
»хомеопатия
хомеопатия... диария при деца,
• алергии,
• настинка,
• болка,
• вертиго.

Какво сочат проучванията

До този момент са налице твърде малко клинични проучвания, за да могат да се правят каквито и да е генерални заключения. Все пак са направени няколко отделни проучвания, но те не са достатъчно мащабни или тяхното качество и точност стоят под въпрос. Необходими са повече изследвания преди да може да се препоръчва хомеопатията като единствен метод на лечение:

Остра диария в детска възраст: Съществуват доказателства, че хомеопатичното лечение може да подобри храносмилането и да намали времетраенето на остро настъпилите диарични епизоди при деца.

Алергии: В лечението на сенна хрема хомеопатичните лекарства може да са също толкова ефективни колкото и конвекционалните в лицето на хистаминовия инхибитор кромолин содиум, показва едно единствено проучване. Друго пък предположи, че хомеопатичните препарати могат да имат благоприятно действия върху дишането през носа в случай на целогодишен алергичен ринит.

Настинка: Хомеопатичното лекарство осцилококцинум е било проучвано за евентуалните му ползи в борбата срещу настинката и грипа.

Болка: Хомеопатичните подходи за лечение на болка, включително артритна, показват добри резултати в няколко предварителни проучвания, но е все още твърде рано, за да се препоръчва като единствен подход.

Вертиго (световъртеж и замаяност): Хомеопатичните медикаменти имат подобно ефективност както конвенционалната терапия в лечението на вертиго, заключват няколко проучвания.

Рискове и странични ефекти

Поради факта, че хомеопатичните лекарства съдържат малко или въобще никакви биологично активни молекули, малко вероятно е да си причините каквито и да е странични ефекти. Все пак съществува риск да дадете парите си на вятъра без да има видим ефект от лечението. Също така хомеопатията може да се окаже опасна, ако напълно замести конвенционалното лечение на някои сериозни заболявания.




следва: масаж

 
изпишете търсеното на латиница
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.