zdrave.bg
Алтернативна медицина
»акупунктура
акупунктура... посещение при специалист по акупунктура включва преглед, оценка на общото състояние, иглотерапия и дискусия за самолечението. Посещението най-често продължава от 30 минути до 1 час.

По време на сесията трябва да се използват индивидуални стерилизирани игли от неръждаема стомана, които са за еднократна употреба. Може да почувствате кратко и остро усещане, веднага щом иглата прободе кожата ви, но като цяло процедурата е безболезнена. След поставянето на иглите допълнително те могат да бъдат внимателно разместени или стимулирани с електричество или топлина.

Някои хора съобщават, че се чувства по-тонизирани след процедурата, а други – по-отпочинали.

Какво се случва в тялото

Все още няма 100% обяснение как и защо акупунктурата лекува. Все пак съществуват редица тези за това, от които три имат най-голяма достоверност:

Освобождаване на опиоиди: По време на акупунктурата се освобождават естествени опиоидни вещества в тялото, наречени ендорфини, които участват в естествения контрол на болката в организма. Те действат на ниво централна нервна система – главен и гръбначен мозък и намаляват болковите усещания подобно на приема на болкоуспокояващи лекарства.

Стимулация на гръбначния мозък: Акупунктурата може да стимулира нервите в гръбначния мозък, което от своя страна освобождава потискащи болката невротрансмитери. Тази теза звучи доста правдоподобно.

Промени в кръвообръщението: Акупунктурата може да увеличава количеството на кръв в тъканите, разположени около иглата. Повишеният кръвоток ще достави допълнително хранителни вещества на клетките и ще отнеме токсичните продукти, което подобрява нейния живот.

Приложение

Когато се извършва правилно, акупунктурата е доказано ефикасен метод на лечение. Предварителни проучвания показват, че тя може да облекчава симптомите на следните състояния и заболявания:

• болки в кръста и гърба,
• главоболие,
• мигрена,
• остеоартрит,
• фибромиалгия,
• гадене и повръщане.

Какво...



следва: аюрведа

 
изпишете търсеното на латиница
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.