zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Устната хигиена - отвъд кариесаУстната хигиена - отвъд кариеса

Болният зъб е далеч повече от неудобство при хранене и вероятен източник на болка.

Болните зъби могат да станат причина за сериозни заболявания.

здраве.bg

На пръв поглед изглежда почти невъзможно един болен зъб да даде началото на сериозен здравословен проблем. Лекарската практика обаче показва точно обратното. Ето няколко съвсем реални случая:

- Мъж на средна възраст е приет в болница заради силна болка в областта на гърдите и подозрение за прединфарктно състояние. Но кардиолозите не успяват да намерят причината на болката. Едва консултацията със стоматолог установява без проблем, че човекът страда от гранолом и след излекуване на този проблем болката в гърдите изчезва.

- Жена на около 40 години е приета в клиника в тежко състояние с диагноза ендокардит (възпаление на обвивката на сърцето). Истинска причина за състоянието й всъщност се оказва “обикновен” кариес. Стрептококите, намерили благоприятна среда за развитие в болния зъб, преминават чрез кръвта до сърцето.

- Пациент се оплаква дълго време от нетипични пристъпи на бронхиална астма. При прегледа е изказано предположение, че състоянието му се дължи на болни зъби. След тяхното излекуване, пристъпите на астма престават. Причината за пряката връзка между болните зъби и подобни заболявания е, че страдащият зъб често се развива голямо количество микроби, които са алергени. Попадайки в дробовете, те могат да причинят дори задушаване.

Случаи като описаните наистина не са дотам чести, но пък са много показателни за съществуващата опасност.

По мнението на някои специалисти могат да бъдат изброени до 80 заболявания, в основата на които е инфекция в зъбите или венците. Сред тях са нарушения във функциите на сърдечно-съдовата система, ревматизъм, заболявания в стомашно-чревния тракт, бъбреците, очите, ушите, ендокринната система и дори нервни разстройства. Последните могат да се появят само при наличие на дълго съществувала и остра болка в зъбите.

Огнището на възпаление в устата играе не само ролята на пусков механизъм за редица болести, но и затруднява лечението на други или се появява в резултат на другото заболяване. Така например, при 98% от страдащите...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    хигиена    заболявания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.