zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Аспиринът и жените – да или не?



Ново изследване задълбочи спорът повече полезен или вреден е аспиринът за жените.

здраве.bg

През миналата година проучване даде резултат, че редовната употреба на аспирин при жените не намалява риска от рак и сърдечно-съдови заболявания.

Сега обаче ново изследване, базирано на 30 години наблюдения над повече от 80 хиляди жени, показва, че профилактичният прием на аспирин (между 81 и 325 мг дневно) има положителен ефект:
- 25% по-малка обща смъртност
- 38% по-малък риск от сърдечен удар или друго сърдечно заболяване
- 28% по-ниска вероятност от рак на дебелото черво.

Положителни резултати обаче не са отчетени при жените, приемали по 1-2 пъти дневно дозата за възрастни от 500 мг дневно.

“Ефектът от профилактичния прием на аспирин в малки дози се отчита след 5-та година от началото на редовното му приемане”, отчитат авторите на изследването. Най-голяма е ползата при възрастните жени и тези, които са с повишен риск от сърдечни заболявания.

“Според нас е очевидно, че има група от жени, за които редовният профилактичен прием на аспирин в дози до 325 мг дневно е от полза”, заключават специалистите. “Това обаче не означава, че той е от полза за всички – за това няма доказателства. Не бива да се счита, че аспиринът може да бъде използван като първична превантивна мярка срещу появата на сърдечно-съдови заболявания”, завършва статията, публикувана в новия брой на Archives of Internal Medicine.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
55+    превенция    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.