zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Холестеролът: винаги важен и съвсем не винаги вреден



Холестеролът: винаги важен и съвсем не винаги вреден

Контролът върху количеството му в тялото не е толкова сложен.

dieti.info

Холестеролът всъщност не е вредно, а важно за организма вещество. Проблемите възникват, когато той е в твърде голямо количество и започва да се наслагва по стените на артериите, с които намалява капацитета на кръвоносните съдове.

В средата на миналия век и по точно по време на Втората световна война учените успяха да докажат връзката между хранителните мазнини и различни заболявания. Мазната храна и яйцата по онова време са били рядкост и атеросклерозата практически изчезва. Изследванията потвърждават, че намаляването на холестерола с 1% намалява вероятността за исхемична болест на сърцето с 2-3%. Нивото на холестерол в кръвта зависи от наследствеността и от неговото съдържание в храната.

Съществуват няколко начини за контролиране на нивото му в организма:

• В храната трябва да има по-малко мазнини от животински произход. Яйчните жълтъци са богати на холестерол, поради което не трябва да се приемат повече от 3 яйца седмично. Препоръчително е и да се намали употребата на мазни колбаси. Специалистите съветват да се готви със зехтин, а почти всеки ден в храната ни трябва да присъстват орехите - минимум 3-4 ореха или 8-10 бадеми дневно.

• Борете се с наднорменото тегло е следващата препоръка. Ако излишните килограми не са за сметка на по-голяма мускулна маса, те говорят за излишно количество мазнина и холестерол.

• Използвайте здравословните начини за приготвяне на храната, които помагат да се контролира холестерола: печене, варене, готвене на пара.

• Избирайте обезмаслени видове мляко и млечни изделия. В тях съдържанието на калций и протеини не е завишено.

• Употребявайте по-малко полуфабрикати и тестени изделия. Те съдържат голямо количество наситени мазнини, които се добавят, за да подобряват вкуса на продукта.

• Яжте повече риба, отколкото месо. Рибата е богата на омега-3 мастни киселини, намаляващи нивото на холестерола. Месото трябва да присъства в менюто не повече от 2-3 пъти седмично. Предпочитайте бялото птиче месо.

• Консумирайте повече...

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.