zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Сутрешното лошо настроение е обяснено научно



Сутрешното лошо настроение е обяснено научно

Само 15% от мъжете и 9% от жените се радват на здрав и спокоен сън всякa нощ.

То спохожда по-често жените, отколкото мъжете, твърди изследване.

здраве.bg

Лошото настроение сутрин ни кара да бъдем потиснати, досадни или мърморещи, особено в дните, когато не сме се наспали добре, а навън е тъмно и студено и единствената перспектива изглежда претъпканият автобус и тежкият работен ден.

Учени от Университета на Мичигън (University of Michigan) са изучили този феномен, който така “трови” живота на хората и са стигнали до някои удивителни изводи. Оказва се, че въпреки разпространеното мнение жените мърморят и се заяждат повече, отколкото мъжете. Наистина тази закономерност се наблюдава само сутрин в първите няколко часа след събуждането, твърди публикация в изданието Psychology Today.

Според резултатите от изследването, 13% от жените и 10% от мъжете са в лошо настроение в продължение на първите 4 часа след тяхното събуждане. Специалистите смятат, че тази разлика между половете се дължи на факта, че мъжете по-рядко страдат от нарушения в съня и следователно се наспиват по-добре.

Изследването показва също, че само 15% от мъжете и 9% от жените се радват на здрав и спокоен сън през всякa нощ.

Лошото настроение при жените според учените е свързано с още една причина - почти 1/3 от жените (при само 5% от мъжете) се занимават с домакинството, приготвят всяка сутрин закуска и изпращат децата на училище. Съответното жената се нуждае от повече време, за да се приготви за тръгване на работа и нейното лошо настроение, когато времето не е достатъчно, е разбираемо.

40% от хората обвиняват за мрачното си настроение лошия си нощен сън, а 24% - стреса и депресията. Много хора не могат да се наспят добре заради хъркането на спокойно спящия до тях партньор или поради болките в гърба в резултат от натоварения работен ден.

Мъжете смятат, че 1-2 чашки алкохол и добрият секс помагат за здравия сън, а повечето жени са на мнение, че напрежението може да се премахне с помощта на хубава книга или гореща вана. 7%...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.