zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Всекидневното намаляване на калориите с 40% удължава живота



здраве.bg

Нови изследвания доказват, че всекидневното хранене с ограничаване на калориите до 40% могат да удължат живота.

Според същото проучване повечето хора, които специално се подлагат на диети, ограничаващи калориите, често ядат твърде много, независимо че между солидните закуска, обяд и вечеря не похапват, съобщава The Wall Street Journal.

Разликата между препоръчвания от това изследване диета и другите диети се състои в хранителните свойства на консумираната храна: житни култури, плодове, зеленчуци, малко животински белтъчини и мазнини. Затова хората, които я спазват, избягват рафинираните хранителни продукти, сладките десерти, газираните напитки.

Лекият вариант на диетата, предполагащ намаляване на калориите с 10-15%, при който човек може да яде всичко, което обикновено си яде, прилича на диета за отслабване, но с една съществена разлика - тази диета трябва да се спазва постоянно.
По-сериозният вариант предполага намаляването на калориите с 40%. Това означава, че например мъж, висок 1,86 м с тегло 81 кг, ако практикува ограничаване на калориите, трябва да сведе ежедневното им количество до 1585.

Като правило, в началото се губи тегло, но после организмът се приспособява и загубата се възстановява въпреки ниското ниво на поглъщаните от организма калории.

Обикновено хората, спазващи тази диета, разпределят своя “хранителен бюджет” за 3 дни напред. Ако на човек се полагат 2000 калории дневно - за 3 дни съответно те са 6000. По този начин може да се хапне повече през единия ден, а да се компенсира през следващите два.

Научните данни, цитирани от The Wall Street Journal, показват, че тази диета помага да се забави и процеса на стареене. Това показват резултатите от аналогични изследвания с животни.

Науката все още не може да даде обяснение от какво точно се предизвиква този ефект, но намаляването на калориите помага да се намали риска от заболяванията, предизвикани от наднорменото тегло.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.