zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Шоколадът е полезен за кожатаКакаовото масло действа положително не само като съставка на кремовете.

27 май 2006, здраве.bg

Отдавна е известно, че маслото на какаото е много ценно козметично средство. Днес е доказано и че какаото, съответно – шоколадът, с високо съдържание на флавоноли са полезни за кожата. Под въздействието на тези продукти се намалява сухотата на кожата, тя става по-гладка, по-добре понася ултравиолетовото излъчване. Отдавна е доказано, че флавонолите на какаото подобряват кръвообращението и работата на съдовете.
В изследване, проведено от екип начело с д-р Катрин Куик Урубе по поръчка на концерна Марс (Mars Incorporated), са участвали над 5000 здрави жени на възраст от 18 до 64 години. Едната група ежедневно е пиела какао, богато на флавоноли (329 мг), а другата какао с ниско съдържание на флавоноли (27 мг).
В продължение на 12 седмици на участничките са били правени изследвания на състоянието на кожата (чувствителност към ултравиолетово излъчване, кръвоснабдяване, структура и текстура, влажност).
При жените, които са пили какао с високо съдържание на флавоноли, се наблюдава значително подобряване на кожата по всички показатели.
Флавонолите са известни на науката и със свойството си да подобряват кръвообращението.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    изследвания    любопитно    
 

more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.