zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Учени разшифрираха последната хромозома у човекаТя е най-сложната от всички 23 човешки хромозоми и съставя 8% от генетичния му код.

23 май 2006, здраве.bg

Учени съставиха карта на най-сложната хромозома на човека. Хромозома 1 съдържа почти 2 пъти повече гени отколкото обикновената хромозома и съставлява 8% от генетичния код на човека.
Тази най-голяма хромозома е последната от 23 хромозоми на човека, разшифрирана в рамките на проекта “Геномът на човека” (Human Genome).
В тази хромозома се съдържат 3141 гена, в това число и тези, които са свързани със заболявания като болестите на Алцхаймер и Паркинсон.
Проектът Human Genome, ръководен от Саймън Грегъри, стартира през 1990 година и има за цел да определи гените и последователностите на ДНК при човека.
За изследването на хромозомата 1, която е най-голямата и съдържа най-много гени, са били необходими 10 години труд на 150 британски и американски учени.
Резултатите от тяхната работа ще помогнат на изследователи от цял свят да създават и усъвършенстват различни методи за диагностика и лечение на много болести като рак, аутизъм, психични разстройства и др.
Проектът Human Genome все още не е завършен. Следваща цел на учените е да изследват точните функции на почти половината от гените, за които се знае твърде малко.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 

more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.