zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Учени разшифрираха последната хромозома у човекаТя е най-сложната от всички 23 човешки хромозоми и съставя 8% от генетичния му код.

23 май 2006, здраве.bg

Учени съставиха карта на най-сложната хромозома на човека. Хромозома 1 съдържа почти 2 пъти повече гени отколкото обикновената хромозома и съставлява 8% от генетичния код на човека.
Тази най-голяма хромозома е последната от 23 хромозоми на човека, разшифрирана в рамките на проекта “Геномът на човека” (Human Genome).
В тази хромозома се съдържат 3141 гена, в това число и тези, които са свързани със заболявания като болестите на Алцхаймер и Паркинсон.
Проектът Human Genome, ръководен от Саймън Грегъри, стартира през 1990 година и има за цел да определи гените и последователностите на ДНК при човека.
За изследването на хромозомата 1, която е най-голямата и съдържа най-много гени, са били необходими 10 години труд на 150 британски и американски учени.
Резултатите от тяхната работа ще помогнат на изследователи от цял свят да създават и усъвършенстват различни методи за диагностика и лечение на много болести като рак, аутизъм, психични разстройства и др.
Проектът Human Genome все още не е завършен. Следваща цел на учените е да изследват точните функции на почти половината от гените, за които се знае твърде малко.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 

more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.