zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

623 са вирусоносителите на СПИН в момента у нас19 май 2006, Агенция Фокус
още новини от Агенция Фокус


Към днешна дата броят на вирусоносителите на СПИН в страната са 623-ма, като от началото на годината са регистрирани нови 25 серопозитивни лица. Това заяви д-р Тонка Върлева, национален координатор на Програмата “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” в предаването “12 + 3” на БНР, по повод Световния ден за възпоменание и съпричастност към жертвите на СПИН - 21 май.
Д-р Тонка Върлева обясни, че в последните години са открити 50 до 80 лица, които са инфектирани с вируса на СПИН, т.е., тенденцията е към увеличаване на броя им. Според нея в страната действа една доста масивна превантивна програма, която е насочена към превенцията и контрола на ХИВ/СПИН в най-рисковите групи.
В момента се работи по програма за въвеждане на образование в българските училища - здравно и сексуално образование, която се реализира в 13 общини в страната, в 118 училища, поясни координаторът на програмата СПИН.
Д-р Тонка Върлева съобщи, че над 30 % от новорегистрираните тази година са млади хора, в група до 30 години. С тази програма се цели насочване за предпазване от ХИВ/СПИН сред младите хора.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.