zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Яйцата не са вредниДо 4 яйца седмично са полезни за здравето, сочи американско изследване.

здраве.bg

Знаем, че приемането на храна, богата на холестерол подлага на опасност сърцето и съдовете. Яйцата (по-точно жълтъкът) се смятаха за своеобразно въплъщение на тази опасност. Изследванията от последните години показват, че тази опасност изглежда е силно преувеличена.

Учени от Университета на Кънектикът (University of Connecticut), САЩ са изследвали влиянието на яйцата върху здравето на хора на средна и напреднала възраст. Резултатите показват, че консумирането на няколко яйца дневно не повишава съдържанието в кръвта на опасните за здравето фракции на холестерола с ниска плътност (LDL), но увеличава концентрацията на добрия холестерол с висока плътност (HDL).

Специалистите от Института за сърцето, белите дробове и кръвта в САЩ (National Heart, Lungs and Blood Instutute - NHLBI) твърдят, че 4 яйчени жълтъка седмично са доза, безопасна за здравето. В едно голямо яйце се съдържа по-малко от 200 мг холестерол, а безопасното количество холестерол в кръвта за 1 денонощие е не повече от 300 мг, но получено от всички хранителни продукти (за хората със сърдечно-съдови заболявания това количество е по-малко - 200 мг).

С рекламна цел във Великобритания дори е обявена седмица на яйцата, насочена към популяризирането на яйцата сред британците. Те трябва да бъдат научени правилно да се хранят и да развенчаят митовете за яйцата.

Специалистите подчертават, че яйцата са много полезни, защото съдържат много витамини, а в същото време са нискокалорични - в 1 средно яйце има 73 калории, поради което могат да бъдат включени в диетата на много хора, които искат да отслабнат.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.