zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Яйцата не са вредни



До 4 яйца седмично са полезни за здравето, сочи американско изследване.

здраве.bg

Знаем, че приемането на храна, богата на холестерол подлага на опасност сърцето и съдовете. Яйцата (по-точно жълтъкът) се смятаха за своеобразно въплъщение на тази опасност. Изследванията от последните години показват, че тази опасност изглежда е силно преувеличена.

Учени от Университета на Кънектикът (University of Connecticut), САЩ са изследвали влиянието на яйцата върху здравето на хора на средна и напреднала възраст. Резултатите показват, че консумирането на няколко яйца дневно не повишава съдържанието в кръвта на опасните за здравето фракции на холестерола с ниска плътност (LDL), но увеличава концентрацията на добрия холестерол с висока плътност (HDL).

Специалистите от Института за сърцето, белите дробове и кръвта в САЩ (National Heart, Lungs and Blood Instutute - NHLBI) твърдят, че 4 яйчени жълтъка седмично са доза, безопасна за здравето. В едно голямо яйце се съдържа по-малко от 200 мг холестерол, а безопасното количество холестерол в кръвта за 1 денонощие е не повече от 300 мг, но получено от всички хранителни продукти (за хората със сърдечно-съдови заболявания това количество е по-малко - 200 мг).

С рекламна цел във Великобритания дори е обявена седмица на яйцата, насочена към популяризирането на яйцата сред британците. Те трябва да бъдат научени правилно да се хранят и да развенчаят митовете за яйцата.

Специалистите подчертават, че яйцата са много полезни, защото съдържат много витамини, а в същото време са нискокалорични - в 1 средно яйце има 73 калории, поради което могат да бъдат включени в диетата на много хора, които искат да отслабнат.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.