zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Злият човек е най-опасен за самия себе сиЗлобата кара хората и особено мъжете да си нанасят дори физически травми, сочи американско изследване.

16 май 2006, здраве.bg

Злобата заслепява човека. Тя го прави опасен за другите. Злият човек, и особено мъжът, става още по-силно раним и опасен най-вече за самия себе си. Това показват новите изследвания на група американски учени от Университета в Минесота (University of Minnessotta).
В състояние на злоба хората си нанасят дори вреди, изискващи незабавна медицинска помощ, като това важи повече мъжете - жените по-рядко са склонни да подлагат себе си на опасност.
Екипът учени начело с Дан Уайсън (Dan Wison) е изследвал 2517 пациенти с травми, получени по време на гняв и е открил, че колкото по-висока е степента на раздразнителност и яд при пациента, толкова по-сериозен е характерът на уврежданията. Пациентите, описали своите емоции като “раздразнителност” са увеличили с 30”% риска за травма, а тези, които са изпитвали злоба, са удвоили този риск.
“В състояние на злоба хората са нараняват по-малко, когато шофират”, допълват специалистите. “Може би, това е свързано с факта, че човек се контролира повече, когато е зад волана”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    любопитно    
 

more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.