zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Злият човек е най-опасен за самия себе сиЗлобата кара хората и особено мъжете да си нанасят дори физически травми, сочи американско изследване.

16 май 2006, здраве.bg

Злобата заслепява човека. Тя го прави опасен за другите. Злият човек, и особено мъжът, става още по-силно раним и опасен най-вече за самия себе си. Това показват новите изследвания на група американски учени от Университета в Минесота (University of Minnessotta).
В състояние на злоба хората си нанасят дори вреди, изискващи незабавна медицинска помощ, като това важи повече мъжете - жените по-рядко са склонни да подлагат себе си на опасност.
Екипът учени начело с Дан Уайсън (Dan Wison) е изследвал 2517 пациенти с травми, получени по време на гняв и е открил, че колкото по-висока е степента на раздразнителност и яд при пациента, толкова по-сериозен е характерът на уврежданията. Пациентите, описали своите емоции като “раздразнителност” са увеличили с 30”% риска за травма, а тези, които са изпитвали злоба, са удвоили този риск.
“В състояние на злоба хората са нараняват по-малко, когато шофират”, допълват специалистите. “Може би, това е свързано с факта, че човек се контролира повече, когато е зад волана”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.