zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Диетите: раят за митовете и излъганите надеждиДиетите: раят за митовете и излъганите надежди

7 неверни твърдения, на които мнозина все пак се поддават.

здраве.bg

Да поговорим отново за диетите. Всеки мечтае за стройно тяло, но на първо място трябва да се мисли за здравето. Много хора генетично са предразположени към пълнеене и полагат неимоверни усилия да свалят излишните килограми с помощта на всевъзможни диети.

Специалистите са определили количеството калории, които трябва да присъстват в нашето дневно меню: 2200 ккал за жените и 3000 за мъжете.

Тези цифри са получени по следния начин: средностатистическото количество на консумираните калории минус количеството енергия, което губим при всекидневните си движения.

Ето някои ккал/час за човек с тегло 60 кг: сън – 49,8, почивка в леглото (без сън) - 66, хранене в седнало положение - 84, разговор “на крак” - 189, работа на компютър - 120, бърсане на прах - 148, измиване на съдовете - 126, ходене по равен път (с 4 км/ч) - 192.

За да помогнат, психолозите също са разработили няколко начина, помагащи да се излъжат “гладните” очи. Малките и тъмни чинии визуално увеличават количеството храна в тях. Малките лъжички също помагат, защото нашият мозък брои количеството движения “от чинията - в устата”, а с увеличаването на тези движения, ние като че ли изкуствено засищаме организма си.

Установено е също, че някои аромати потискат апетита. Това са миризмите на зелената ябълка, банана, ментата, лавандулата, розата. А ето и още няколко мита за диетите:

1. Най-добрата диета - това е гладът.

Това не е истина. Организмът възприема глада като стрес и започва да натрупва запаси от мазнини дори от най-леките продукти. Освен това, гладуването е категорично противопоказно за хората, страдащи от заболявания на задстомашната жлеза.

2. Най-добрата диета е еднократното дневно хранене.

Точно обратното - най-добрата схема е 7 пъти хранене за деня, като се приемат малки порции.

3. За да се отслабне, трябва да се прекрати храненето 4 часа преди съня.

Това също не е вярно. Достатъчни са 2 часа. Тези 2 часа трябва да се пресмятат от времето, когато действително...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    съвети от лекаря    
 

more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.