zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Вкусът на живота - генетично модифицираните продукти



3 май 2006, здраве.bg

... е храната на Франкенщайн”. Чуждите гени от ГМ продукти могат да попаднат в клетките на човека и да предизвикат рак, мутации и т.н.”
След като чуждият за дадено растение ген е вече приет, той с нищо няма да се различава от другите гени. Цялата ДНК-структура на такива растения е чужда за човека. Това означава, че всяка ДНК от храната може да се вгради в гена на човека, а резултатът... той все още не е доказан чрез научни опити.
• “Трансгенните продукти могат да са токсични за човека”. Пример за това най-често са “обикновените” трансгенни картофи, от които умират бръмбарите. Използваният токсин доказано не действа нито върху други насекоми, нито върху човека.
• “ГМ продуктите увеличават риска от алергии”. Генетичните манипулации не повишават алергичността. Ако човек има алергия или предразположеност към алергия към някаква белтъчина от даден организъм, той ще има алергична реакция и към ГМ продукта, който съдържа тази белтъчина.
Всички тези опасности са мит. Но има две напълно реални.
Използването на ГМ продукти, т.е. отглеждането на ГМ растения, води до силно намаляване на сортовото разнообразие. Избират се 1-2 сорта, а останалите постепенно изчезват от флората поради ненужност.
Другата реална опасност е зависимостта, която фирмите-производители придобиват спрямо пазара. Днес те използват допълнителни гени, които правят семената стерилни. Всеки път семената трябва да се купуват от съответната фирма. А тя може да откаже да продава или да вдигне цените по простата причина, че нейна основна цел е да печели.
Специалистите ни съветват да не се отнасяме към ГМ продукти като към нещо вредно, но и да не им се възхищаваме прекалено. Това просто е поредният етап от развитието на биотехнологията с всички негови плюсове и минуси.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    хранене и диети    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.