zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Искате да сте здрави? Хвалете себе си по-често!



Увереният човек е достатъчен сам за себе си, смятат психолози.

3 май 2006, здраве.bg

Много полезно за здравето е да признаваме собствените си постижения, да се оценяваме високо и... от време на време да се хвалим. Така смятат психолозите. И обратното - много вредно е да се ядосваме на самите себе си. А и от нашата самооценка и настроение също зависят много неща, твърдят учени от Psychology today.
Увереният човек не търси подкрепата и одобрението на събеседника си. Всичко това той може да намери в самия себе си. Инициативен и придприемчив той постига много. Критиката и неуспехите не могат да обезкуражат човека с висока самооценка. Неуспехите си той вижда не в недостатъците на своята личност, а във външните обстоятелства или в своите погрешни действия. Главната му подкрепа е самия той. Затова и винаги може да черпи в себе си сили за по-нататъшни действия и решения.
Човекът с ниска самооценка много внимателно се отнася към реакциите на другите в отговор на неговите думи или постъпки. Той е чувствителен към критиката. Той дори и похвала не е способен да приеме, защото сам отхвърля високата самооценка на своите постижения. Съмнявайки се в собствените сили, той не се стреми да постигне много, заема по-малко активна жизнена позиция и зависи от мнението на другите.
Изследванията показват, че почти 50% от възрастните изпитват чувство на неувереност в себе си. Според специалистите главна причина за това е страхът. Подобни негативни чувства влияят рязко отрицателно и върху здравето. Американските психолози са стигнали да извода, че нашите мисли са основата и на нашето здраве. Колкото по-често мислите за неприятни неща, толкова повече рискувате да се разболеете.
Учени са направили изследвания на няколко хиляди души на възраст от 57 до 60 години. Всеки от участниците в изследването е трябвало да си спомни с пълни подробности събитие от живота, съпроводено или с положителни, или с отрицателни емоции. След това те са изследвали активността на различните отдели в главния мозък. Резултатите показват, че негативните мисли активират префронталния отдел...

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.