zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Звездите не влияят върху характера на човека



29 април 2006, здраве.bg

Това твърди колектив от учени от Университета в Орхус, Дания, публикували резултатите от своето изследване за възможното влияние на зодиакалните знаци върху чертите на човешкия характер.
В научните среди астрологията се смята за лъженаука и схващането, че разположението на звездите оказва влияние върху човека отдавна се смята за несъстоятелно. Датските изследователи обаче са се заели да съберат конкретни доказателства, за да подкрепят обвиненията с научни доводи.
Те са изучили статистически данни за повече от 15 хиляди души. В анкетата са отбелязани такива индивидуални особености като нивото на интелект (IQ), склонноста към психопатии и неврози, способностите за социално адаптиране и т.н.
Учените не са открили никаква съществена връзка между тези показатели и датата на раждане. Те са установили, че личностните особености на човека не зависят от това, през кой месец е роден.
Професор Петер Хартман, под чието ръководство е проведено изследването, подчертава, че получените данни не бива да се схващат като отхвърляне на всичко, с което астрологията се занимава, но що се отнася до влиянието на зодиакалните знаци, то е един добре подхранван мит, в полза на който не могат да бъдат приведени никакви научни доказателства.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.