zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да се гледа телевизия на тъмно е вредно!Да се гледа телевизия на тъмно е вредно!

здраве.bg

Силният контраст между яркостта на изображението на телевизионния екран и осветлението на стаята по-бързо уморява очите. Това доказва експеримент, проведен от специалистите от Политехническия институт Ренслер (Rensler Polytechnic Institute) в Ню Йорк.

На участниците в него, разделени на две групи са били предложени два филма. Първата група е гледала филм на плосък екран, разположен на фона на добре осветена стая, а втората група е била в помещение без допълнително осветление. След това групите са си разменили местата.

По време на паузата и след втория филм са били направени тестове за скоростта на реакцията на визуални дразнители. На участниците, изпълняващи различни задачи е направено сканиране на главния мозък.

Според данните, липсата на осветление в помещението, където е гледан единия филм, е понижило скоростта на реакцията в хода на изпълняването на следващата задача. Учените са фиксирали също незначително, но поддаващо се на измерване увеличение на интервала между появата на дразнителя и възбудата на зрителните центрове на главния мозък на участниците. Гледалите на тъмно, са се оплаквали от зрително напрежение, умора и сънливост.

Този проект позволява да се установи наличието на връзка между субективните усещания за дискомфорт и зрителното напрежение и конкретните физиологични реакции, поддаващи се на точни измервания, твърдят специалистите.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    
 

more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.