zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Бъдещето принадлежи на индивидуалните лекарства



Учените работят върху медикаменти, съобразени с отделния организъм.

27 април 2006, здраве.bg

Все повече специалисти се опитват да изработят подход за оценяване на индивидуалните реакции на пациентите на различните лекарствени средства.
Изследователи от Кралския колеж в Лондон (King’s College London) смятат, че работата им ще помогне при разработването на препарати за индивидуално приложение.
Техният “фармако-метабономичен” подход се състои в съчетаването на съвременния химичен анализ и математическото моделиране с цел да се предскаже реакцията на съответния организъм на отделен медикамент. Методът се основава на анализа на продуктите на човешката жизнена дейност. Според изследователите, този анализ ще помогне при диагностицирането на заболяването, ще предскаже потенциалните болести на пациента и реакцията, която ще има неговия организъм на лечението.
Този нов “фармако-метабономичен” подход позволява да се определят индивидуалните особености на онази част от тялото, за която е приложен препарата и неговото преработване в организма като цяло. Науката вече е доказала, че при различните хора това става по различен начин в зависимост от много индивидуални фактори.
Разработването на този метод все още е в начален стадий, но и здравеопазването и фармацевтичната промишленост в частност му придават голямо значение като бъдещ етап, на който ще се развие медицината.
Британските учени възприемат своята работа като форма на завръщане към зората на медицината и фармацията, когато лекарствата са бил подготвяне след поставянето на конкретна диагноза, но сега вече с помощта на последните достижения на науката.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    лекарства    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.