zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

В света вече няма страни, където мъжете да живеят по-дълго от жените



От друга страна разликата между продължителността на живот на двата пола в Европа намалява.

14 април 2006, здраве.bg

Жените вече изпревариха мъжете по продължителност на живота във всички страни по света, съобщи British Medical Journal.
Според данните, публикувани от Световната здравна организация, през 2002 година, средната продължителност на живота на мъжете все още е била по-висока, отколкото при жените само в 6 страни: Непал, Ботсвана, Зимбабве, Лесото, Бангладеш и Суазиленд.
Изследване, направено от професор Дани Дорлинг от Университета в Шефилд показва, че ситуацията вече се е променила и днес в света няма нито една страна, където мъжете да живеят по-дълго от жените.
Според изследователя основната причина за ниската продължителност на живот при жените е високата смъртност при раждане, но в много страни то вече е далеч по-безопасно.
Показателите за смъртността при майките във всички страни са намалели, но все пак на места остават високи. Например, във Великобритания по време на бременност и раждане умират от 6 до 10 майки на 100 000 родени живи деца и над 50% от тези жени всъщност загиват при катастрофи и други нещастни случаи. В Етиопия смъртността на майките е 1000 на 100 000 живи деца, а в Бангладеш - 1800 на 100 000. Ежегодно в развиващите се страни по време на бременност и раждане умират около 500 000 жени.
Но Дорлинг подчертава, че дори в тези страни мъжете живеят по-малко от жените, като ниската продължителност на живот при мъжете е свързана преди всичко с пушенето. Вредният навик силно влияе върху смъртността от рак на белите дробове и от сърдечно-съдови заболявания. Освен това мъжете са по-склонни към риск, отколкото жените: шофират по-бързо, често се бият, участват във войни, злоупотребяват с алкохол.
През последните години в Западна Европа се наблюдава тенденцията за намаляване на разликата между продължителността на живот при мъжете и при жените. Убеждението на Дорлинг е, че това е свързано с увеличаване броя на жените-пушачки.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.