zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Интелектът на децата зависи от броя им в семейството!?



Интелектът на децата зависи от броя им в семейството!?

Друга определяща причина е възрастта на майката, твърдят американски учени.

здраве.bg

Поредността на раждането на децата не влияе върху техните умствени способности, съобщава списание Personality and Social Psychology Bulletin.

Авторът на изследването д-р Аарън Уичмън твърди, че в голяма степен интелектът на детето зависи от броя на децата в семейството и възрастта на неговата майка. Резултатите, получени от учените от университетите на Охайо, Оклахома и Северна Каролина оспорват данните от по-ранните изследвания, в които се твърди, че по-големите деца са по-умни от своите братя и сестри.

Уичмън пояснява, че досега е била допускана важна грешка - учените са сравнявали деца от различни семейства и затова откритите закономерности се обясняват не с различията между братята и сестрите, а с различията между децата от многодетни семейства и семейства с 1-2 деца. “Третите и четвъртите деца се раждат в многодетни семейства, където условията за възпитание имат редица недостатъци, които впоследствие влияят върху умственото развитие на децата. В действителност детето, родено четвърто по ред има същите умствени способности като първородното дете. Но всички тези деца не са толкова интелектуално развити, колкото децата от малките семейства”, посова Уитмън в публикацията.

В изследването са участвали 3000 семейства. На децата са правени тестове за интелигентност, включващи задачи по математика, две задачи по четене - за определяне на способността за четене и разбиране на смисъла на прочетеното. Учените са сравнявали умствените способности на децата от едно семейство, когато те са били на 7-8 години, а после на 13-14 години.

За показател, определящ различията между семействата, е избрана възрастта на жената в момента на първото раждане. Според Уичмън жените, родили първото си дете в по-ранна възраст, като правило са по-малко образовани, имат повече деца, по-нисък доход и са налице други фактори, които влияят отрицателно върху интелекта на поколението. Децата от различните семейства с майки на еднаква възраст имат еднакви умствени показатели. Аналогични...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    деца    изследвания    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.